Μερίδες: 4-6 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 90΄
Υλικά
- 250γρ. κεφαλογραβιέρα ΉΠΕΙΡΟΣ κομμένη σε κύβους
- 1½ κιλό χοιρινό από σπάλα κομμένο σε κύβους μεγέθους μεγάλης μπουκιάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2-3 πράσα κομμένα σε ροδέλες
- 1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- λίγο μπούκοβο
Εκτέλεση
Πλένετε το κρέας και το στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.
Βάζετε στη φωτιά ένα τηγάνι να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε πρώτα λίγο από το ελαιόλαδο και μετά τους κύβους του κρέατος. Ανακατεύετε με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να ροδίσει το κρέας και να απορροφήσει τα υγρά του.
Αλατοπιπερώνετε και μετά προσθέτετε στο τηγάνι το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ανακατεύετε για 2-3' .
Σβήνετε με το κρασί και ρίχνετε τα πράσα και ένα ποτηράκι νερό. Αφού πάρει την πρώτη βράση, πασπαλίζετε με το μπούκοβο, σκεπάζετε το τηγάνι, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί και να μελώσει η σάλτσα του.
Τότε ρίχνετε τους κύβους της κεφαλογραβιέρας ΉΠΕΙΡΟΣ, μοιράζοντάς τους ομοιόμορφα στο τηγάνι. Αφήνετε το φαγητό να πάρει μια τελευταία βράση και σβήνετε τη φωτιά.
Αφήνετε το φαγητό να ηρεμήσει για μερικά λεπτά και μετά το σερβίρετε συνοδεύοντας με τηγανητές πατάτες.
Μυστικό
Οι ροδέλες των πράσων πρέπει να είναι κομμένες σε πάχος μισού εκατοστού περίπου και όχι πιο χοντρές, ώστε να μελώσει γρήγορα η σάλτσα του φαγητού.
πηγή: epirus.gr