Μερίδες: 24 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίας: 20΄
Χρόνος ψησίματος: 40-45΄
Υλικά
- 500γρ. φέτα ΉΠΕΙΡΟΣ τριμμένη σε χοντρό τρίφτη
- 100γρ. βούτυρο ΉΠΕΙΡΟΣ λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων
- 3 φλιτζανάκια του καφέ γάλα εβαπορέ ADORO
- 1 συσκευασία φύλλο κρούστας
- 3-4 κουτ. της σούπας γιαούρτι
- λίγο ξερό δυόσμο
- 2 αυγά
- αλάτι
- λευκό πιπέρι
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Ετοιμάζετε τη γέμιση αναμειγνύοντας μέσα σε ένα μπολ, την τριμμένη φέτα ΉΠΕΙΡΟΣ με το γιαούρτι και το δυόσμο.
Ανοίγετε τα φύλλα κρούστας με τη φαρδιά πλευρά μπροστά σας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι τα κόβετε με δύο κάθετες χαρακιές, χωρίζοντάς τα σε τρεις ίσες λωρίδες.
Παίρνετε ανά δύο τις λωρίδες και τις τοποθετείτε μπροστά σας οριζόντια. Με ένα μεγάλο κουτάλι παίρνετε γέμιση και την απλώνετε στο κέντρο και κατά μήκος του φύλλου, δημιουργώντας μια λεπτή γραμμή.
Κάνετε δύο δίπλες το φύλλο από πάνω και δύο δίπλες από κάτω και εγκλωβίζετε τη γέμιση ανάμεσά τους. Στρίβετε τη λωρίδα σε σαλιγκάρι και ανοίγετε λίγο τα φύλλα να φαίνεται ελαφρά η γέμιση και να μοιάζει η κάθε τυρόπιτα με τριαντάφυλλο.
Βουτυρώνετε ένα ταψί και αραδιάζετε μέσα τις τυρόπιτες. Λιώνετε το βούτυρο ΉΠΕΙΡΟΣ και με ένα πινέλο αλείφετε καλά τα φύλλα. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα, λίγο νερό και λίγο αλατοπίπερο και ρίχνετε μία κουταλιά από αυτό το μείγμα πάνω σε κάθε «τριαντάφυλλο».
Ψήνετε τις τυρόπιτες μέχρι να ροδίσουν. Τις σερβίρετε ζεστές ή χλιαρές.
Μυστικό
Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε τον ξερό δυόσμο γιατί η γεύση του δεν αρέσει πάντα στα παιδιά.
πηγή : epirus.gr