Μερίδες: 4 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 25΄
Χρόνος ψησίματος: 20-30΄
Υλικά
- ½ φλιτζ. του τσαγιού κεφαλογραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη
- 1 φλιτζ. του τσαγιού φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη
- 600γρ. ντομάτες κομμένες σε κυβάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή τριμμένο στον τρίφτη
- 1 φλιτζ. του τσαγιού φρέσκα μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος)
- 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 5-6 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
- αλεύρι φαρίνα (που φουσκώνει μόνο του) όσο σηκώσει
- λάδι για το τηγάνισμα
- αλατοπίπερο
Για το σερβίρισμα:
- κεφαλογραβιέρα ΗΠΕΙΡΟΣ τριμμένη
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Εκτέλεση
Πλένετε τις ντομάτες και τις ξεφλουδίζετε. Χαράζετε ένα σταυρό στη βάση τους και τις ρίχνετε σε καυτό νερό για 1'. Αμέσως μετά τις ρίχνετε σε κρύο νερό και στη συνέχεια αφαιρείτε εύκολα τη φλούδα τους, τραβώντας τη με ένα μαχαιράκι. Τις κόβετε στη μέση, ζουλάτε να φύγουν τα ζουμιά και τα σπόρια και μετά τις τοποθετείτε σε ξύλο κοπής όπου τις κόβετε σε κυβάκια.
Ρίχνετε τα κυβάκια της ντομάτας σε μια λεκανίτσα, προσθέτετε το κρεμμύδι, τα τυριά ΗΠΕΙΡΟΣ, τα μυρωδικά, τα αυγά, τη φρυγανιά, αλατοπίπερο και ανακατεύετε καλά με κουτάλι. Προσθέτετε αλεύρι, όσο σηκώσει μέχρι να γίνει το μείγμα ένα πηχτό κουρκούτι.
Αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί και μετά βάζετε το λάδι σε ένα τηγάνι πάνω στη φωτιά να κάψει.
Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και με ένα δεύτερο του δίνετε στρογγυλό σχήμα και το βοηθάτε να πέσει στο καυτό λάδι. Όταν ροδίσει η μια μεριά, γυρίζετε τους ντοματοκεφτέδες να ροδίσουν και από την άλλη.
Τους βγάζετε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν και τέλος τους σερβίρετε σε πιατέλα, πασπαλίζοντας με επιπλέον τριμμένη κεφαλογραβιέρα ή φέτα ΗΠΕΙΡΟΣ και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μυστικό
Αν το μείγμα σας βγει πολύ αραιό, προσθέστε λίγη επιπλέον τριμμένη φρυγανιά ή αλεύρι, για να δουλεύεται καλύτερα.
πηγή : epirus.gr