Μερίδες: 5 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 2-2½ ώρες
Υλικά
- 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο ΉΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
- 200 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μέγεθος μεγάλης μπουκιάς
- 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ξύλο κανέλας
- 5-6 κόκκους μπαχάρι
- ½ ποτήρι του νερού κόκκινο ξηρό κρασί
- 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
- 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- ½ κουτ. του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 πακέτο χυλοπίτες χωριάτικες
Για το σερβίρισμα:
- τυρί τριμμένο
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ΉΠΕΙΡΟΣ λιωμένο
Εκτέλεση
Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο ΉΠΕΙΡΟΣ και ροδίζετε το κρέας από τη μια πλευρά.
Γυρίζετε το κρέας από την άλλη (με σπάτουλα ή λαβίδα) και προσθέτετε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και το σκόρδο. Τσιγαρίζετε ελαφρά για 2' ακόμη και ρίχνετε τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας λίγο να μυρίσουν.
Σβήνετε με το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, ρίχνετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανάλογο αλατοπίπερο. Προσθέτετε ζεστό νερό να σκεπαστεί το κρέας και αφού πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο, μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας και να μείνει με μια πλούσια σάλτσα.
Όσο βράζει το φαγητό, ελέγχετε ενδιάμεσα μήπως χρειαστεί επιπλέον νερό. Προς το τέλος του μαγειρέματος, δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με αλατοπίπερο αν είναι απαραίτητο.
Στο μεταξύ βράζετε τις χυλοπίτες σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας τους. Τις σουρώνετε και τις απλώνετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζετε το βούτυρο ΉΠΕΙΡΟΣ να κάψει καλά και περιχύνετε τις χυλοπίτες, αφού πρώτα τις πασπαλίσετε με μπόλικη τριμμένη μυζήθρα ΉΠΕΙΡΟΣ ή κεφαλοτύρι ΉΠΕΙΡΟΣ.
Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε από πάνω το κρέας και την πλούσια σάλτσα του. Πασπαλίζετε με επιπλέον τριμμένο τυρί και σερβίρετε αμέσως.
Μυστικό
Πριν σερβίρετε το κρέας στην πιατέλα, αφαιρείτε το ξύλο κανέλας καθώς και τα μπαχάρια.
πηγή : epirus.gr