Μερίδες: 4-5 άτομα
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄
Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα
Υλικά
- 300γρ. φέτα ΉΠΕΙΡΟΣ κομμένη σε κύβους
- 1 κιλό γαρίδες μεγάλες
- 1/3 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 ώριμες ντομάτες ή 1½ κουτί ντοματάκια κονκασέ
- 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
- 1 φλιτζ.του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κουτ. του γλυκού ζάχαρη
- λίγη γλυκιά πάπρικα
Εκτέλεση
Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες ως εξής: Χαράζετε ένα σταυρό στη βάση τους και τις βουτάτε για λίγο σε καυτό νερό. Αμέσως μετά τις ρίχνετε σε κρύο νερό και ύστερα τις ξεφλουδίζετε με ευκολία. Τις κόβετε στη μέση, πιέζετε να φύγουν οι σπόροι και τις ψιλοκόβετε σε κυβάκια ή τις περνάτε από το μύλο των λαχανικών.
Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί το σκόρδο και την πιπεριά για 2-3'. Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 ' περίπου, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά της ντομάτας. Στο μεταξύ, καθαρίζετε τις γαρίδες από το κεφάλι, το κέλυφος και το εντεράκι της πλάτης, αφήνοντας μόνο τις ουρές τους.
Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε ελαφρά τις γαρίδες. Τις μεταφέρετε σε γιουβέτσι (πυρίμαχο σκεύος) και τις περιχύνετε από πάνω με τη σάλτσα της ντομάτας.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και ψήνετε για 20', μέχρι να δέσει η σάλτσα με τις γαρίδες. Προσθέτετε τους κύβους της φέτας ΉΠΕΙΡΟΣ, πασπαλίζετε με το μαϊντανό και λίγη πάπρικα και ολοκληρώνετε το ψήσιμο μέχρι να λιώσει η φέτα.
Σερβίρετε το φαγητό στο τραπέζι μαζί με το πυρίμαχο σκεύος.
Μυστικό
Αν θέλετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατομικά πυρίμαχα σκεύη και να μοιράσετε ομοιόμορφα τις γαρίδες, τη σάλτσα και τη φέτα.
πηγή : epirus.gr