Είτε φρέσκα είτε σε σκόνη, αυτά τα μπαχαρικά πρέπει να υπάρχουν πάντα στην κουζίνα σας αλλά και στο φαρμακείο σας!
Οι ιδιότητες των παρακάτω μπαχαρικών δεν προσθετουν μόνο νοστιμιά στο φαγητό σας αλλά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα «μαγικά» μπαχαρικά:
Κανέλα Η κανέλα περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών όπως το Alzheimer και ο καρκίνος. Επιπλέον, η κανέλα είναι ένα ισχυρό όπλο ενάντια στα καρδιαγγειακά προβλήματα, ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι μοναδικές της θεραπευτικές ιδιότητες και η ιδιαίτερη γεύση της αρκούν για να της δώσετε μια θέση στο τραπέζι σας. Πασπαλίστε λίγη κανένα στο αφρόγαλα του καπουτσίνο ή σε ένα φρέσκο φρούτο. Μπορείτε αν θέλετε να την προσθέσετε στο κρέας, τα λαχανικά και τις κόκκινες σάλτσες. Πόση να καταναλώσετε: ? κ.γ. την ημέρα.
Θυμάρι Έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες .Αυτό που μάλλον αγνοείτε είναι το έχετε ήδη στο μπάνιο σας ως συστατικό του στοματικού διαλύματος σας. Πέρα από τη στοματική σας υγιεινή, το θυμάρι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ ενδυναμώνει το τριχωτό της κεφαλής.Το θυμάρι ταιριάζει σχεδόν με όλα, ενώ αποτελεί ιδανικό καρύκευμα για τις σαλάτες σας. Σε συνδυασμό μάλιστα με το λεμόνι, μπορεί να προστεθεί σε πολλά καλοκαιρινά κοκτέιλ. Πόσο να καταναλώσετε: 1/4 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι, 3 φορές την εβδομάδα.
Κρόκος Βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες αυξάνοντας την ροή του αίματος στον εγκέφαλο και είναι το πιο ισχυρό φυτικό αντικαταθλιπτικό .. Επιπλέον προστατεύει τα μάτια και επιβραδύνει την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών σε αυτά. Διαλύστε 2-3 κλωστές σε μία κούπα ζεστό νερό ή προσθέστε λίγο κρόκο στο ρύζι, το κοτόπουλο ή τα θαλασσινά σας. Πόσο να καταναλώσετε: 1/8 κ.γ. μία φορά την εβδομάδα.
Φασκόμηλο Το φασκόμηλο έχει αποδειχθεί πως μπορεί να βοηθήσει του πάσχοντες από Alzheimer αφού βοηθά την μνήμη και την διάθεση. Ταυτόχρονα, περιέχει φυτο-οιστρογόνα τα οποία μειώνουν την έντονη εφίδρωση, τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να δώσετε άρωμα στα μαγειρευτά φαγητά, τα ψητά και τις σάλτσες. Και βέβαια μπορείτε να το απολαύσετε στη συχνότερη μορφή του, δηλαδή εκείνη του αφεψήματος. Πόσο να καταναλώσετε ? κ.γ. φασκόμηλο σε σκόνη, 3-4 φορές την εβδομάδα.
Τζίντζερ Το τζίντζερ καταπολεμά όλες τις στομαχικές παθήσεις: από την ήπια ναυτία μέχρι τα γαστρικά έλκη. Επίσης, καταπραΰνει τον πόνο που προκαλούν οι ημικρανίες και τα μυϊκά τραβήγματα. Προσθέστε μία μικρή πρέζα στο τσάι ή πασπαλίστε με αυτό τις σούπες σας. Πόσο να καταναλώσετε ? κ.γ. τριμμένο τζίντζερ σε καθημερινή βάση.
Δεντρολίβανο Στα φύλλα του περιέχει ένα οξύ που ονομάζεται καρσονικό το οποίο προστατεύει τα κύτταρα μας και μπορεί να προλάβει τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ενωσης κατά του Καρκίνου, η καρσονόλη που περιέχει συμβάλλει στη μείωση των νεοπλασιών (δηλαδή του καρκίνου). Μπορεί να συνοδεύει ιδανικά τα ψητά κρέατα, τα ψάρια και τα λαχανικά. Πόσο να καταναλώσετε 1 κ.γ. αποξηραμένο δεντρολίβανο, 2-3 φορές την εβδομάδα.
Βασιλικός Ο βασιλικός χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους, της πίεσης, του διαβήτη και του άσθματος. Επιπλέον, καταπραΰνει τον στομαχόπονο και τον πονοκέφαλο και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Τέλος, δρα ως φυσικός ανασταλτικός παράγοντας της αρθρίτιδας και αποτελεί σημαντική πηγή β-καροτίνης, ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου. Μπορείτε να τον βάλετε στις σαλάτες, τις πίτσες και τα ζυμαρικά και όπου χρησιμοποιείτε ντομάτα. Πόσο να καταναλώσετε 1 κ.γ. φρέσκο βασιλικό, 3 φορές την εβδομάδα.
Τσίλι Η καψαϊκίνη (το συστατικό που του προσδίδει την καυτερή γεύση του) δουλεύει ενάντια στους πονοκεφάλους, τις αρθρίτιδες και πάσης φύσεως πόνου. Επίσης, σας φτιάχνει τη διάθεση, βελτιώνοντας τα επίπεδα των ενδορφινών (των ορμονών της χαράς) ενώ, σύμφωνα με έρευνες, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση Δοκιμάστε το σε σάλτσες, σούπες, σαλάτες ψητά, αλλά και σε όλα τα επιδόρπια που έχουν σαν βάση την σοκολάτα. . Πόσο να καταναλώσετε 1/8 κ.γ., 2 φορές την εβδομάδα.